• Konsorcjum
    • Dofinansowanie
    • Historia
  • Aktualności
  • Promocja
  • YouTube
  • Ankieta
  • Kontakt
  • Do pobrania
    • Prezentacja wyników
    • Broszura informacyjna
  • pl
    • en
    • de
    • pl

Informacja na temat realizowanej operacji

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Informacja na temat realizowanej operacji
Podpisanie umowy na dofinansowanie
19 grudnia, 2019
Ostatnie ustalenia przed rozpoczęciem doświadczeń
20 stycznia, 2020

Informacja na temat realizowanej operacji

Opublikowane przez Daniel Olszewski o 7 stycznia, 2020
Kategorie
  • Aktualności
  • badania
  • do pobrania
Tagi
  • konsorcjum
  • projekt

Głównym celem operacji jest wdrożenie systemu jakości pod nazwą Bezpieczna Ferma w celu uzyskania surowca rzeźnego – mięsa kurcząt brojlerów – o podwyższonej jakości przy prowadzeniu chowu i żywienia z zastosowaniem kopalin naturalnych. Planowane jest także promowanie tego systemu oraz surowca w ramach innowacyjnych działań marketingowych.

Planowana operacja obejmuje takie obszary jak:
– zróżnicowane aplikowanie mieszanki kopalin do różnych rodzajów ściółek stosowanych w produkcji kurcząt rzeźnych,
– dodanie mieszanki kopalin do paszy i wypracowanie odpowiednich proporcji, metod i czasu dawkowania,
– opracowanie metody odchowu z wykorzystaniem kopalin w celu uzyskania mięsa kurcząt rzeźnych o podwyższonej jakości (wytwórczej: dobrostan, zdrowotność) i fizykochemicznej uzyskiwanego mięsa (produkt o podwyższonej przydatności technologicznej) i podwyższonym statusie bezpieczeństwa (obniżona emisja zanieczyszczeń z kurnika do środowiska, ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych do środowiska).

Planowany jest podział operacji na 5 etapów.
Każdy z pierwszych 4 etapów (badania cząstkowe I,II,III,IV na fermach A, B, C, D) będzie składał się z następujących elementów:
1) przygotowanie 4 dedykowanych kurników na terenie 4 odrębnych ferm do badań, w tym: dezynsekcja z użyciem minerałów (zapylanie),
2) dostarczenie paszy i ściółki eksperymentalnej zgodnie z wytycznymi dotyczącymi składu mieszanki kopalin naturalnych podlegających badaniu i metodyką badań,
3) przeprowadzenie procesu produkcji, który planowany jest na 42 dni, w tym okresie będą prowadzone badania (wskaźniki produkcyjne, warunki mikroklimatu i dobrostanu),
4) po zakończeniu okresu produkcji kurczęta rzeźne zostaną poddane ubojowi i dysekcji (zgodnie z metodyką, badania będą dotyczyły właściwości fizykochemicznych mięsa, histologiczne, biotechnologiczne, hematologiczne).

W ramach 5 etapu uwzględnione zostaną wyniki badań z poprzednich etapów, co pozwoli na zastosowanie najbardziej optymalnych mieszanek. Badania całościowe (określenie poziomu emisji z całego obiektu inwentarskiego) i porównanie ich wyników z kurnikiem bez zastosowania kopalin w obrębie gospodarstwa pozwolą na ocenę procesu produkcji pod względem emisji zanieczyszczeń, ekonomiki produkcji i wskaźników produkcyjnych w ujęciu gospodarstwa

  1. wskaźniki produkcyjne: zużycie paszy, przyrosty – na podstawie dokumentacji z gospodarstwa oraz wydajność rzeźna, klasyfikacja tuszek, jakość podeszew stóp
  2. zużycie ściółki
  3. średnia liczba upadków i brakowań
  4. zdrowotność, poziom zużycia farmakologicznych środków weterynaryjnych
  5. emisja odorów – ocena stężenia gazów szkodliwych i tlenu wraz z ocena mikrobiologiczną powietrza i ściółki


Uzyskane dane pozwolą potwierdzić wystąpienie podwyższonej jakości odchowu przy zastosowaniu innowacyjnej metody wpisującej się w system nadzorowanej produkcji Bezpieczna Ferma.

Ponadto, realizacja innowacyjnego marketingu obejmuje różnorodne narzędzia marketingowe wpisujące się w poszczególne etapy.

Spodziewane rezultaty operacji: 

1. opracowanie i wdrożenie systemu nadzorowanej produkcji “Bezpieczna Ferma”, tj. udoskonalonej technologii dotyczącej produkcji brojlerów z wykorzystaniem najbardziej optymalnych proporcji i sposobów zastosowania mieszanki kopalin naturalnych w ramach procesu żywienia kurcząt (dodanie kopalin w najskuteczniejszej dawce do paszy), w ramach mikroklimatu kurnika, w którym przebywają (zastosowanie w najskuteczniejszej dawce do ściółki), w ramach dezynsekcji (zapylanie kopalinami) – redukcji populacji owadów

2. uzyskanie udoskonalonych produktów: lepszej jakości kurczaka rzeźnego w stosunku do standardowych metod produkcji. 

3. wdrożenie nowych metod marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów: poprzez przeprowadzenie innowacyjnej kampanii marketingowej dotyczącej Bezpiecznej Fermy

4. upowszechnienie uzyskanych rezultatów poprzez różne kanały dystrybucji informacji – publikacja wyników badań w renomowanym czasopiśmie naukowym listy A /czasopiśmie popularno-naukowym kierowanych do społeczności, konferencja podsumowująca projekt i inne spotkania z rolnikami, popularyzacja rozwiązania u hodowców poprzez Zrzeszenie będące członkiem konsorcjum. Efektem działań marketingowych będzie ustalenie czy konsumenci i dystrybutorzy są zainteresowani dostawą mięsa drobiowego wyprodukowanego przy zastosowaniu systemu Bezpieczna Ferma. Uzyskanie zaplanowanych rezultatów na poziomie wytwórczym i jakości produktu umożliwi podjęcie działań upowszechniających wdrożenie systemu Bezpieczna ferma do praktyki

Całkowity budżet operacji: 3.078.318,45 PLN
Kwota wnioskowanej pomocy: 2.707.872,94 PLN

Share
75
Daniel Olszewski
Daniel Olszewski
Pomysłodawca i autor Bezpiecznej Fermy. Zajmuje się promocją projektu i strategią rozwoju. Administrator strony i profili społecznościowych.

Powiązane wpisy

9 marca, 2022

Sprawozdanie z realizacji operacji


Czytaj dalej
24 lutego, 2022

Broszura informacyjna


Czytaj dalej
19 lutego, 2022

IV Posiedzenie Rady Konsorcjum


Czytaj dalej
30 stycznia, 2022

Glinokrzemiany vs. amoniak


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Lider Konsorcjum

Kujawsko Pomorskie Zrzeszenie
Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
ul.Rzemieślnicza 4
87-162 Lubicz

Przydatne linki


  • → Polityka prywatności
  • → drobiarze.pl
  • → WHiBZ Politechniki Bydgoskiej
  • → regulamin "Wypełnij ankietę, zgarnij monetę"
Prawa autorskie Anna Olszewska