Wraz z rozpoczęciem odchowu kurcząt rzeźnych na każdej z czterech ferm prowadzone są prace kontrolne dotyczące produkcji, za które odpowiedzialny jest koordynator terenowy mgr inż. Jakub Biesek. Prace te dotyczą kontroli wyników produkcyjnych, w tym prawidłowego wzrostu kurcząt, spożycia paszy oraz warunków panujących wewnątrz kurników. Podczas trwania odchowu niezbędna jest kontrola stanu mikrobiologicznego ściółki oraz powietrza. Zadanie to koordynowane jest przez dr hab. inż. Katarzynę Budzińską, prof. uczelni z Katedry Biologii i Środowiska Zwierząt. Celem tego zadania jest sprawdzenie, czy stosowanie glinokrzemianów może wpływać na obecność grzybów i bakterii w ściółce oraz powietrzu podczas odchowu. W trakcie trwania odchowu wykonywane są również analizy biochemiczne ściółki, szczególnie w kierunku obecności amoniaku w ściółce. Zadanie to wykonywane jest przez Wydziałowe Laboratorium Jakości Pasz i Surowców Zwierzęcych pod kontrolą dr. hab. inż. Szymona Różańskiego, prof. uczelni.