• Konsorcjum
    • Dofinansowanie
    • Historia
  • Aktualności
  • Promocja
  • YouTube
  • Ankieta
  • Kontakt
  • Do pobrania
    • Prezentacja wyników
    • Broszura informacyjna
  • English
  • German
  • Polish

Ruszył trzeci etap projektu

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Ruszył trzeci etap projektu
Byliśmy na targach w Minikowie!
20 września, 2020
O projekcie w dobie pandemii opowiada dr inż. Mirosław Banaszak (TVP Warszawa)
12 października, 2020

Ruszył trzeci etap projektu

Opublikowane przez Daniel Olszewski o 10 października, 2020
Kategorie
  • Aktualności
  • badania
  • nauka
Tagi
  • projekt

Pomimo pandemii koronawirusa i ograniczeń z nią związanych Bezpieczna Ferma realizowana jest zgodnie z planem. Zyskuje na tym również marketing i przekaz. Poniżej prezentujemy zdjęcia z lotu ptaka ferm, w których odbywają się doświadczenia. Po zakupie sprzętu fotograficznego i wideo chwalimy się pierwszymi efektami.

Udało nam się uchwycić większość czynności, które wypełniamy w trakcie badań.

3 etap 9
Dostawa eksperymentalnej paszy
3 etap RYB silos
Silos na paszę dofinansowany z projektu

Dostawa piskląt

Napylanie ściółki

Wraz z rozpoczęciem odchowu kurcząt rzeźnych na każdej z czterech ferm prowadzone są prace kontrolne dotyczące produkcji, za które odpowiedzialny jest koordynator terenowy mgr inż. Jakub Biesek. Prace te dotyczą kontroli wyników produkcyjnych, w tym prawidłowego wzrostu kurcząt, spożycia paszy oraz warunków panujących wewnątrz kurników. Podczas trwania odchowu niezbędna jest kontrola stanu mikrobiologicznego ściółki oraz powietrza. Zadanie to koordynowane jest przez dr hab. inż. Katarzynę Budzińską, prof. uczelni z Katedry Biologii i Środowiska Zwierząt. Celem tego zadania jest sprawdzenie, czy stosowanie glinokrzemianów może wpływać na obecność grzybów i bakterii w ściółce oraz powietrzu podczas odchowu. W trakcie trwania odchowu wykonywane są również analizy biochemiczne ściółki, szczególnie w kierunku obecności amoniaku w ściółce. Zadanie to wykonywane jest przez Wydziałowe Laboratorium Jakości Pasz i Surowców Zwierzęcych pod kontrolą dr. hab. inż. Szymona Różańskiego, prof. uczelni.

Pobrany po zakończeniu odchowu materiał badawczy jest analizowany w laboratoriach Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP. Analizy jakości pozyskanego surowca oraz jego stanu przydatności, z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności przeprowadzane są w Katedrze Hodowli Zwierząt. Dodatkowo we współpracy z zespołem z Katedry Fizjologii, Zoofizjoterapii i Żywienia Zwierząt, pod kierownictwem dr hab. inż. Joanny Boguckiej, prof. uczelni wykonywane są badania histologiczne i morfologiczne jelit kurcząt rzeźnych oraz mięśni piersiowych. Pozwala to ocenić, czy glinokrzemiany wpływają na zdrowotność jelit kurcząt oraz na poprawną strukturę mięśni piersiowych. W ramach współpracy zespół z Katedry Biotechnologii i Genetyki Zwierząt pod kierownictwem prof. dr hab. inż. Marii Siwek-Gapińskiej wykonuje także analizy ekspresji genów u kurcząt rzeźnych.

Share
84
Daniel Olszewski
Daniel Olszewski
Pomysłodawca i autor Bezpiecznej Fermy. Zajmuje się promocją projektu i strategią rozwoju. Administrator strony i profili społecznościowych.

Powiązane wpisy

9 marca, 2022

Sprawozdanie z realizacji operacji


Czytaj dalej
24 lutego, 2022

Broszura informacyjna


Czytaj dalej
19 lutego, 2022

IV Posiedzenie Rady Konsorcjum


Czytaj dalej
30 stycznia, 2022

Glinokrzemiany vs. amoniak


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Lider Konsorcjum

Kujawsko Pomorskie Zrzeszenie
Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
ul.Rzemieślnicza 4
87-162 Lubicz

Przydatne linki


  • → Polityka prywatności
  • → drobiarze.pl
  • → WHiBZ Politechniki Bydgoskiej
  • → regulamin "Wypełnij ankietę, zgarnij monetę"
Prawa autorskie Anna Olszewska