Konsorcjum
powstało w Bydgoszczy w dniu 31 grudnia 2018 roku, a od 17 grudnia 2019 działa na podstawie umowy NR 00016.DDD.6509.00050.2018.02 zawartej w Warszawie z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w ramach której uzyskaliśmy dotację z działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz przeznaczyliśmy środki własne członków Konsorcjum na realizację operacjei Bezpieczna Ferma – innowacja produktowa, procesowa i marketingowa związana z chowem kurcząt brojlerów. Całkowity budżet operacji: 3.067.897,22 PLN Kwota wnioskowanej pomocy: 2.706.957,00 PLN.
Poznaj partnerów operacji
-
-
Roman Wiśniewski
LIDER KONSORCJUM
Prezes Zarządu
Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie
Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
ul. Rzemieślnicza 6,87-162 Lubicz
-
-
dr Mirosław Banaszak
KIEROWNIK NAUKOWY
T: +48 728 804 243
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt UTP
ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
-
-
Daniel Olszewski
PARTNER BIZNESOWY
T: +48 790 824 000
Olszewsky Spółka z o.o.
ul. Gałczyńskiego 4, 00-362 Warszawa
-
-
dr Ryszard Kamiński
Dyrektor
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Minikowo 1, 89-122 Minikowo

konsorcjum

Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
ul. Rzemieślnicza 6, 87-162 Lubicz

naukowy

im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Aleja Prof.S.Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz

drobiu
z województwa kujawsko-pomorskiego.
ul. Dębowa 4 (Stronno) 86-022 Dobrcz
ul.Farmerska 11, 87-162 Lubicz
Słupy Duże 11, 87- 704 Bądkowo
Tomaszewo 23, 87-704 Bądkowo





rolniczy

Minikowo 1, 89-122 Minikowo

biznesowy
ul.Gałczyńskiego 4, 00-362 Warszawa

Głownym celem operacji
jest wdrożenie systemu jakości pod nazwą Bezpieczna Ferma w celu uzyskania surowca rzeźnego – mięsa kurcząt brojlerów – o podwyższonej jakości przy prowadzeniu chowu i żywienia z zastosowaniem kopalin naturalnych. Planowane jest także promowanie tego systemu oraz surowca w ramach innowacyjnych działań marketingowych.
Metodyka badań
- zróżnicowane aplikowanie mieszanki kopalin do różnych rodzajów ściółek stosowanych w produkcji kurcząt rzeźnych,
- dodanie mieszanki kopalin do paszy i wypracowanie odpowiednich proporcji, metod i czasu dawkowania,
- opracowanie metody odchowu z wykorzystaniem kopalin w celu uzyskania mięsa kurcząt rzeźnych o podwyższonej jakości (wytwórczej: dobrostan, zdrowotność) i fizykochemicznej uzyskiwanego mięsa (produkt o podwyższonej przydatności technologicznej) i podwyższonym statusie bezpieczeństwa (obniżona emisja zanieczyszczeń z kurnika do środowiska, ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych do środowiska).
Harmonogram
Dwadzieścia doświadczeń na fermach podzielone na pięć etapów.
ETAPY 1-4
doświadczenia w wydzielonych strefach badawczych
Każdy z pierwszych 4 etapów (badania cząstkowe I,II,III,IV na fermach A, B, C, D) będzie składał się z następujących elementów:
- przygotowanie 4 dedykowanych kurników na terenie 4 odrębnych ferm do badań, w tym: dezynsekcja z użyciem minerałów (zapylanie),
- dostarczenie paszy i ściółki eksperymentalnej zgodnie z wytycznymi dotyczącymi składu mieszanki kopalin naturalnych podlegających badaniu i metodyką badań,
- dostarczenie paszy i ściółki eksperymentalnej zgodnie z wytycznymi dotyczącymi składu mieszanki kopalin naturalnych podlegających badaniu i metodyką badań,
- po zakończeniu okresu produkcji kurczęta rzeźne zostaną poddane ubojowi i dysekcji (zgodnie z metodyką, badania będą dotyczyły właściwości fizykochemicznych mięsa, histologiczne, biotechnologiczne, hematologiczne).
ETAP 5
doświadczenia na całej powierzchni kurnika
W ramach 5 etapu uwzględnione zostaną wyniki badań z poprzednich etapów, co pozwoli na zastosowanie najbardziej optymalnych mieszanek. Badania całościowe (określenie poziomu emisji z całego obiektu inwentarskiego) i porównanie ich wyników z kurnikiem bez zastosowania kopalin w obrębie gospodarstwa pozwolą na ocenę procesu produkcji pod względem emisji zanieczyszczeń, ekonomiki produkcji i wskaźników produkcyjnych w ujęciu gospodarstwa:
- wskaźniki produkcyjne w tym zużycie paszy, przyrosty – na podstawie dokumentacji z gospodarstwa oraz wydajność rzeźna, klasyfikacja tuszek, jakość podeszew stóp
- zużycie ściółki
- średnia liczba upadków i brakowań
- zdrowotność, poziom zużycia farmakologicznych środków weterynaryjnych
- emisja odorów – ocena stężenia gazów szkodliwych i tlenu wraz z ocena mikrobiologiczną powietrza i ściółki
Uzyskane dane pozwolą potwierdzić wystąpienie podwyższonej jakości odchowu przy zastosowaniu innowacyjnej metody wpisującej się w system nadzorowanej produkcji Bezpieczna Ferma.
Ponadto, realizacja innowacyjnego marketingu obejmuje różnorodne narzędzia marketingowe wpisujące się w poszczególne etapy.
Spodziewane
- opracowanie i wdrożenie systemu nadzorowanej produkcji "Bezpieczna Ferma", tj. udoskonalonej technologii dotyczącej produkcji brojlerów z wykorzystaniem najbardziej optymalnych proporcji i sposobów zastosowania mieszanki kopalin naturalnych
- uzyskanie udoskonalonych produktów: lepszej jakości kurczaka rzeźnego w stosunku do standardowych metod produkcji.
- wdrożenie nowych metod marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów poprzez przeprowadzenie innowacyjnej kampanii marketingowej dotyczącej Bezpiecznej Fermy oraz upowszechnienie uzyskanych rezultatów poprzez różne kanały dystrybucji informacji. Efektem działań marketingowych będzie ustalenie czy konsumenci i dystrybutorzy są zainteresowani dostawą mięsa drobiowego wyprodukowanego przy zastosowaniu systemu Bezpieczna Ferma.