"Bezpieczna ferma"

Na świecie trwa poszukiwanie rozwiązań, chroniących klimat i środowisko naturalne. W Europie powstaje Fit for 55, a w ślad za nim Zielony Ład. Dostosowanie ferm drobiu i gospodarstw rolnych do wymogów unijnych planów już jest poważnym wyzwaniem dla producentów.


Bezpieczna Ferma powstała, by pomóc odpowiedzialnym producentom rolnym w modernizacji ferm w kierunku zrównoważonego rozwoju, ograniczania śladu węglowego (carbon print), filozofii gospodarki obiegu zamkniętego (zero waste), ochrony wód i oszczędzania wody.


Gołym okiem widać, że organizacje prozwierzęce coraz skuteczniej wpływają na ustawodawców, zmierzając do ograniczenia produkcji zwierzęcej. Z drugiej strony stoi rozbite i rozdrobnione środowisko producentów drobiu i jaj, którzy poprzez intensyfikację próbują ratować pogarszającą się opłacalność produkcji.


Bezpieczna Ferma to szansa na znalezienie wyjścia z tego klinczu i wprowadzenie kompromisowego rozwiązania: podniesienie standardów produkcji przy jednoczesnym zachowaniu dotychczasowej intensywnej produkcji.

Bezpieczna przyszłość

Kluczowym słowem jest szeroko rozumiane bezpieczeństwo. W procesie chowu kurcząt są one bezpieczne, ferma drobiu jest bezpieczna dla klimatu i środowiska. I ostatecznie mięso, które trafia na stół konsumenta również jest bezpieczne. Czy konsument może być tego pewien? Odpowiedź brzmi tak, ponieważ Bezpieczna Ferma to program, w przyszłości system jakości przeznaczony wyłącznie dla odpowiedzialnych producentów rolnych. To fundament programu, który opiera się na trzech filarach: szacunku dla zwierząt, dbałości o klimat, ochronie środowiska naturalnego

 

 

Te dziedziny tworzą wartością dodaną, która dominuje w przekazie skierowanym do konsumenta. Kupując produkty z certyfikatem Bezpieczna Ferma otrzymuje gwarancję, że zachowano wysokie standardy etyczne i dobrostanowe, że gospodarstwo rolne ograniczyło emisję gazów cieplarnianych, że produkty pochodzą z fermy drobiu, która nie szkodzi środowisku naturalnemu. W efekcie konsument otrzymuje etyczną żywność przyjazną dla klimatu.

Lepsza pozycja konkurencyjna

Bezpieczna Ferma wyprzedza nadchodzące zmiany w kontekście Fit for 55. Konsekwencją wdrażania programu jest obniżenie śladu węglowego mięsa drobiowego, który liczony jest w całym łańcuchu dostaw. Odbiorcy (ubojnie, sieci dystrybucji) kalkulujący ślad węglowy w zakresie trzecim emisji, czyli innych pośrednich emisjach powstałych w łańcuchu wartości, otrzymują produkt, który w mniejszym stopniu obciąża skumulowany ślad węglowy. Stosowanie programu Bezpieczna Ferma w sposób oczywisty poprawia pozycję konkurencyjną producentów drobiu i jaj.

Ulotka Program Bf

Wypełnij ANKIETĘ on line lub pobierz PDF, wypełnij i odeślij skan na adres: kontakt@bezpiecznaferma.

Wypełnij Deklarację Przystąpienia Do Programu Bf on-line lub pobierz PDF, wypełnij i odeślij skan na adres: kontakt@bezpiecznaferma.pl

Przycisk powrotu do góry