Informacja o Bezpiecznej Fermie na portalu EPI-AGRI EU
Bezpieczna Ferma - innowacja produktowa, procesowa i marketingowa związana z chowem kurcząt brojlerów
Głównym celem operacji jest wdrożenie systemu jakości pod nazwą Bezpieczna Ferma w celu uzyskania surowca rzeźnego – mięsa kurcząt brojlerów – o podwyższonej jakości przy prowadzeniu chowu i żywienia z zastosowaniem kopalin naturalnych. Planowane jest także promowanie tego systemu oraz surowca w ramach innowacyjnych działań marketingowych.
The main goal of the operation is to implement a quality system called Safe Farm/Bezpieczna Ferma in order to obtain slaughter material – broiler chickens – of increased quality when rearing and feeding using natural minerals. It is also planned to promote this system and meat obtained as part of innovative marketing activities.
Głównym celem operacji jest wdrożenie systemu jakości Bezpieczna Farma w celu uzyskania materiału rzeźnego – kurcząt brojlerów – o podwyższonej jakości podczas hodowli i karmienia z wykorzystaniem naturalnych minerałów. Planowane jest również promowanie tego systemu i mięsa uzyskanego w ramach innowacyjnych działań marketingowych.
Planowany jest podział operacji na 5 etapów. Każdy z pierwszych 4 etapów to będą badania cząstkowe (w kojcach) na 4 fermach. W ramach 5 etapu, który również obejmie 4 fermy uwzględnione zostaną wyniki badań z poprzednich etapów, co pozwoli na zastosowanie najbardziej optymalnych mieszanek.
The main goal of the operation is to implement a quality system called Safe Farm (Bezpieczna Ferma) in order to obtain slaughter material – broiler chickens – of increased quality when rearing and feeding using natural minerals. It is also planned to promote this system and meat obtained as part of innovative marketing activities.
The operation is divided to five stages. Each of the first 4 stages will be partial tests (in pens) on 4 farms. Within the 5th stage, which will also cover 4 farms, the results of tests from previous stages will be taken into account, which will allow the use of the most optimal mixtures.