W dniu 19.07.2021 roku o godzinie 11:00 rozpoczęło się prawie dwugodzinne spotkanie z przyszłymi konsumentami drobiu, który będzie pochodził z Bezpiecznej Fermy. W trakcie spotkania prowadzono anonimową ankietę wśród potencjalnych konsumentów. Ankietę prowadzono w formie online. Wszystkie wyniki zebrane zostały w formularzu na platformie Google, a dane zostaną poddane szczegółowej analizie pod koniec projektu.
Rozmowy miały za zadanie dostarczenie argumentów do rozmów z przetwórcami (ubojniami) i pokazanie, że na rynku istnieje zapotrzebowanie na mięso o podniesionej jakości i wartości dodanej, jaką jest dbałość o klimat i środowisko.
W spotkaniu brało udział kilkudziesięciu uczestników. Zdecydowana większość z nich kupuje mięso w supermarkecie i lokalnych sklepach, przynajmniej raz w tygodniu.
Po prezentacji założeń projektu prowadzono dyskusję, by określić skalę zapotrzebowania na mięso drobiowe pochodzące z ferm o podwyższonych warunkach dobrostanu oraz ograniczających wpływ na środowisko.
Większość zadeklarowało, że ma dla nich ogromne znaczenie traktowanie zwierząt podczas hodowli, co oznacza wysoką świadomość i wrażliwość konsumentów. Co ciekawe, przy podejmowaniu decyzji zakupowych równie duże znaczenie ma troska hodowcy o klimat i ochronę środowiska, większe nawet nić cena.
Wnioski ze spotkania dają nadzieję na przekonanie wszystkich ogniw łańcucha dostaw od hodowców poprzez ubojnie do dystrybutorów do uczestnictwa w systemie jakości Bezpieczna Ferma.