W dniu 16 września ruszył ostatni etap projektu.
W ramach 5 etapu uwzględnione zostaną wyniki badań z poprzednich etapów, co pozwoli na zastosowanie najbardziej optymalnych mieszanek. Badania całościowe (określenie poziomu emisji z całego obiektu inwentarskiego) i porównanie ich wyników z kurnikiem bez zastosowania kopalin w obrębie gospodarstwa pozwolą na ocenę procesu produkcji pod względem emisji zanieczyszczeń, ekonomiki produkcji i wskaźników produkcyjnych w ujęciu gospodarstwa:
- wskaźniki produkcyjne w tym zużycie paszy, przyrosty – na podstawie dokumentacji z gospodarstwa oraz wydajność rzeźna, klasyfikacja tuszek, jakość podeszew stóp
- zużycie ściółki
- średnia liczba upadków i brakowań
- zdrowotność, poziom zużycia farmakologicznych środków weterynaryjnych
- emisja odorów – ocena stężenia gazów szkodliwych i tlenu wraz z ocena mikrobiologiczną powietrza i ściółki
Uzyskane dane pozwolą potwierdzić wystąpienie podwyższonej jakości odchowu przy zastosowaniu innowacyjnej metody wpisującej się w system nadzorowanej produkcji Bezpieczna Ferma.
Ponadto, realizacja innowacyjnego marketingu obejmuje różnorodne narzędzia marketingowe wpisujące się w poszczególne etapy.