
Propozycja dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego
W odpowiedzi na nadwyżki mięsa drobiowego, KRD-IG zwróciła się z propozycją wprowadzenia dopłat do Ministra Rolnictwa, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Szacuje się, że nadwyżka ta wynosi około 200 tys. ton, wynikająca z braku eksportu i wzrostu podaży na rynku wewnętrznym od początku epidemii. Proponowane dopłaty miałyby obejmować również mięso z młodych kurcząt, a program miałby charakter tymczasowy.
Oczekuje się, że po wznowieniu działalności sektora HORECA, który jest kluczowym odbiorcą mięsa drobiowego, propozycja ta może przyczynić się do normalizacji rynku w okresie jesieni.
Inicjatywa KRD-IG została przedstawiona również przedstawicielom Komisji Europejskiej i Posłom Parlamentu Europejskiego, stanowiąc wspólne działanie ministra Ardanowskiego i organizacji drobiarskich.