Jak poprawić jakość produkcji drobiu? Naukowcy z UTP znaleźli sposób. TVP Bydgoszcz
Naukowcy dostrzegają także zmiany w odporności immunologicznej drobiu. Dodanie glinokrzemianu w odpowiedniej ilości rzadziej powoduje infekcje wśród zwierząt. Innowacyjna metoda to odpowiedź na współczesne trendy na rynku drobiarskim.
Trendy w świecie nauki, w obszarze animal science prowadzą przede wszystkim do tego, żeby dbać o ten dobrostan zwierząt. Nie tak jak wcześniej o przyrosty masy ciała, tylko właśnie żeby eliminować również czynniki, które wpływają na nasze środowisko
Badania, w ramach projektu „Bezpieczna ferma” łączą Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, przedstawicieli Ośrodka Doradztwa Rolniczego jak i samych producentów. Środki na prowadzenie tych badań są z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich – działanie „Współpraca”.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałem.