Wyzwania i przyszłość branży drobiarskiej w Polsce
Przyszłość drobiarstwa w Polsce
Sektor drobiarski stoi przed wieloma wyzwaniami. Jakie są opinie ekspertów? Podczas konferencji „Aktualne wyzwania branży drobiarskiej” omówiono aktualne problemy branży. Najważniejszym z nich jest otwarcie granic UE na ukraińskie towary, co spowodowało niekontrolowany napływ mięsa drobiowego z Ukrainy. Krajowa Rada Drobiarstwa uważa, że ten napływ destabilizuje sektor, ponieważ nie możemy konkurować z produktami niepodlegającymi kosztownym unijnym normom.
Problemy z importem z Ukrainy
Unijne instytucje zgodziły się wprowadzić zmiany w porozumieniu handlowym. Ustalono, że Komisja Europejska może uruchomić mechanizmy ochronne, takie jak cła, gdy import z Ukrainy przekroczy średnią wielkość przywozu odnotowaną w drugiej połowie 2021 r. oraz w całym roku 2022 i 2023. Krajowa Rada Drobiarstwa uważa to za wspólny sukces branży oraz komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego i ministra Czesława Siekierskiego. „Cieszymy się, że udało się wprowadzić ograniczenia do ATM, ponieważ będzie miało to kluczowe znaczenie dla przyszłych negocjacji z Ukrainą na temat wzajemnych relacji handlowych. Wybiegając w przyszłość, niezbędna jest tu bardzo dobra analityka oraz ocena skutków wprowadzenia określonych rozwiązań. To niewątpliwie ogromne wyzwanie dla całej branży drobiarskiej” – mówił Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Podwyższony dobrostan zwierząt
Uczestnicy konferencji wyrazili obawy dotyczące planowanych zmian w przepisach o dobrostanie zwierząt, które są częścią Zielonego Ładu. UE ma bardzo rygorystyczne normy ochrony zwierząt i stale je podnosi dla swoich hodowców, ale nie stosuje tych samych wymagań wobec produktów importowanych. „Pakiet dobrostanowy to ogromne wyzwanie dla sektora produkcji zwierzęcej w Unii Europejskiej i musimy zdecydowanie zabierać głos. Sektor drobiarski rozumie potrzebę tych zmian, ale podkreśla, że transformacja w kierunku zrównoważonego modelu produkcji musi opierać się na trzech filarach: środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. Gdyby europejscy rolnicy produkowali w taki sposób, jak hodowcy spoza UE, te produkty byłyby uznane za nielegalne” – zaznaczył Dariusz Goszczyński.
Ataki organizacji pseudoekologicznych
Temat ten pojawia się przy każdej branżowej konferencji. „Ataki są prowadzone przez duże organizacje mające interesy gospodarcze i dysponujące wielomilionowymi budżetami. Obrona wizerunku produkcji zwierzęcej i mięsa jest trudna, gdy organizacje wykorzystują nieprawdziwe informacje i grają na emocjach konsumentów. W debacie publicznej dominują silnie zideologizowane i emocjonalne argumenty o niskiej wartości naukowej. To machina napędzana ogromnymi pieniędzmi, których my nie mamy. To nie znaczy, że mamy się poddać. Musimy współpracować, bronić się i edukować. Prawda jest po naszej stronie i nie pozwólmy, żeby wmówiono nam inaczej” – stwierdził D. Goszczyński.
Jedność i współpraca kluczowe dla obrony branży
Krajowa Rada Drobiarstwa podkreśla, że mimo negatywnej narracji organizacji pozarządowych, polski i światowy konsument ma dobrą opinię o drobiu, a polski drób jest ceniony za wysoką jakość i atrakcyjną cenę. Kolejne audyty krajów trzecich pokazują duże zainteresowanie importem polskiego drobiu. „Jedność i współpraca międzysektorowa są kluczowe dla obrony interesów branży, zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. W miarę jak branża dąży do adaptacji i innowacji, jej przyszłość będzie zależeć od zdolności do skutecznego komunikowania się oraz radzenia sobie z dezinformacją, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów produkcji i odpowiedzialności społecznej” – podkreśla KRD-IG.
________________________
Czy podobał Ci się artykuł? Jeśli tak, zachęcamy do zapisania się do naszego cotygodniowego newslettera. Prześlemy Ci w nim najważniejsze informacje z branży drobiarskiej, w tym ceny skupu.
Jeżeli jesteś dostawcą rozwiązań z dziedziny drobiarstwa, serdecznie zachęcamy do kontaktu z nami.
Zachęcamy również do zgłoszenia swojej fermy do bezpłatnego programu Bezpieczna Ferma. Uczestnictwo w programie otwiera dostęp do licznych korzyści finansowych, takich jak niższe ceny energii, tańsze surowce, dostęp do porad prawnych, a także możliwość uzyskania wyższych cen żywca. Zgłoś się tutaj.
Zdjęcia i ilustracje na licencji FREEPIK.COM oraz źródeł autora artykułu.