![](https://i0.wp.com/bezpiecznaferma.pl/wp-content/uploads/2023/11/1200x800-300-handel-HoReCa-20.png?fit=1200%2C800&ssl=1)
„Bitwa na drobiowe smaki”
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj nieustannie dąży do podtrzymania i wzrostu konsumpcji drobiu w kraju. W ramach projektu „Zwalczanie mitów o drobiu wśród młodzieży” i dzięki wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, zorganizowano ogólnopolski konkurs kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki”, pod honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pierwsza odsłona konkursu zgromadziła setki młodych kulinarnych talentów z całego kraju, którzy na konkursowych stołach prezentowali wyrafinowane dania z kurczaka. Uczestnicy rywalizowali w tworzeniu wyjątkowych potraw, godnych menu renomowanych restauracji, co podkreślali jurorzy. Po regionalnych eliminacjach w wielu polskich miastach, finał odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie trenuje się Ogólnopolska Kadra Kucharzy.
Jury, w skład którego weszli wybitni kucharze, w tym Łukasz Konik, Robert Sowa i Marcin Sobola z Euro-Toques Polska, miało niełatwe zadanie wyłonienia zwycięzców spośród około 40 potraw. Tytuł Mistrzów Drobiowego Smaku zdobyli Marcel Suder i Szymon Burzyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.
Finał konkursu „Bitwa na Drobiowe Smaki” był dokumentowany przez kamery, a relacja z wydarzenia znalazła się na antenie telewizji ogólnopolskiej oraz na YouTube.
![](https://i0.wp.com/drobiarze.pl/wp-content/uploads/2021/12/Bitwa-na-drobiowe-smaki-jury_1.jpg?w=708)
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj składa serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom „Bitwy na drobiowe smaki”, ich opiekunom oraz Dyrekcjom szkół, biorącym udział w konkursie i liczy na ponowne spotkanie w kolejnej edycji.