Inspekcja Weterynaryjna z nowymi uprawnieniami.
Ustawa o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych ustaw.
Od 23 stycznia 2020 r. obowiązuje nowelizacja ustawy dotycząca jakości handlowej produktów rolnych i spożywczych. Zmiany te upoważniają Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do przeprowadzania kontroli na każdym etapie łańcucha żywnościowego, począwszy od producenta aż po konsumenta. To rozszerzenie zakresu nadzoru obejmuje również możliwość inspekcji na fermach drobiu.
Zmodyfikowany art. 62 ust. 1 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt wskazuje na współpracę różnych organów inspekcyjnych w celu efektywniejszego zwalczania chorób zakaźnych, w tym zoonoz.
Przed wprowadzeniem tych zmian, nadzór nad jakością handlową dzieliły między sobą Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcja Handlowa, działająca pod egidą Prezesa UOKiK. Nowa regulacja centralizuje te uprawnienia w rękach IJHARS, rozszerzając je również na sektor gastronomiczny i detaliczny.
Celem nowelizacji jest zwiększenie efektywności w wykrywaniu i reagowaniu na nieprawidłowości w obrocie żywnością. Większość przepisów ustawy zacznie obowiązywać od 1 lipca 2020 r., z pewnymi wyjątkami.